22:07
1

Pergh! Jerebu makin kfarmasi kuat. Nampak gayanya terpaksa aku singgah farmasi untuk membeli topeng muka. Almaklumlah kita ni penunggang motorsikal sudah pasti terdedah dengan jerebu ini.

Setelah aku membeli topeng tersebut terus aku curiga bagaimakah cara pemakaiannya. Ini kerana dia ada dua muka iaitu warna puteh dan warna biru. Yang mana satu yang perlu diluar dan yang mana satu di muka.

Ok untuk mengelakkan kekusutan aku pun search  di pakcik google. Jadi aku copy n paste dari http://kazaztan.blogspot.com/2010/04/pemakaian-topeng-muka-yang-betul.html


Pemakaian Topeng Muka Yang Betul
Baru-baru nie dikejutkan dengan perkhabaran, anak-anak kawan saya dijangkiti H1N1. Tapi Alhamdullilah, mereka semua sudah beransur sembuh, walaupun latest news dua orang anaknya masih lagi muntah-muntah tetapi suhu badan tak tinggi. Kebetulan, info nie saya dapat daripada email. Infonya agak menarik jugalah . Maka infonya begini:


Topeng muka terdiri daripada dua bahagian. Bahagian yang berwarna putih ada tapisan, maka cara yang betul memakai topeng muka ialah:

1. Jika anda selesema, bahagian berwarna putih patut menghadap muka kita (bahagian berwarna lain menghadap ke luar), kerana ia mengandungi tapisan untuk menapis mikroorganisma daripada tersebar kepada orang lain.
2. Jika anda sihat atau tiada selesema, bahagian berwarna putih harus menghadap ke luar, untuk melindungi kita daripada mikroorganisma daripada tersebar kepada kita.

Tetapi info nie tidak diketahui asal-usulnya, maka kesahihannya sukar dipercayai. Menurut website http://www.hpa.org.uk pula pemakaian topeng muka yang betul adalah seperti berikut:

The mask should fit snugly over the face, with the coloured side out and the metal strip at the top. Position the strings to keep the mask firmly in place over the nose, mouth and chin. Mould the metallic strip to the bridge of the nose. Do not touch the mask again until it is removed. Healthcare workers should discard the mask as clinical waste according to local policy. Patients should place the mask in a plastic bag, then into domestic waste, then wash hands. Go to a safe area and replace the mask at once, if it is damaged or soiled.

Jadi, kalu ada sesape yang boleh verify info daripada email tu bagus juga. Dah try goggle, cuma ada 3 website yang ada info macam nie tapi website tu bukan la website yang involve dalam bidang perubatan atau farmasutikal ke, so kesahihannya masih lagi boleh dipersoalkan.

1 comments: